7 manieren om een huurder te vinden en leegstand te voorkomen

Door alle verhuurders gevreesd, kan leegstand niet alleen leiden tot een aanzienlijk verlies van inkomsten, maar ook een bron van onzekerheid en stress zijn. Gelukkig zijn er een aantal verstandige preventieve methoden en technieken die kunnen worden toegepast om deze ongewenste situatie te voorkomen.

Of je nu een eerlijke huurprijs vaststelt, je woning in overeenstemming brengt met de huidige regelgeving en inrichting, een goede relatie met je huurder opbouwt of een huurovereenkomst afsluit, er zijn 7 manieren om een huurder te vinden en leegstand te voorkomen.

7 manieren om een huurder te vinden en leegstand te voorkomen

Waarom is het belangrijk om leegstand te vermijden?

Voordat we je onze 7 tips geven voor het vinden van een huurder en het vermijden van leegstand, is het essentieel om te begrijpen hoe belangrijk het is om dit gat tussen twee huurcontracten te vermijden.

Let op! Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen huurachterstand, wat verwijst naar de afwezigheid van een huurder wanneer een nieuwe woning voor het eerst op de markt wordt gebracht, en leegstand, wat de periode is tussen twee huurcontracten waarin de woning onbewoond blijft.

Als een verhuurder geen huurder kan vinden, kan hij al snel in een netelige financiële situatie terechtkomen. Vooral als hij een hypotheek heeft genomen om de woning te kopen. Ze moeten de lening terugbetalen en tegelijkertijd de kosten van hun eigen woning dragen, wat hun financiële situatie in gevaar kan brengen.

Daar komt nog bij dat leegstand leidt tot een reëel verlies aan inkomsten, met een aanzienlijke impact op de huuropbrengst van de eigenaar. Het minimaliseren van de duur van de leegstand is daarom essentieel om de continuïteit tussen de huurperiodes te garanderen en de financiële stabiliteit te behouden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een huurder vinden en leegstand voorkomen?

1. Investeer zorgvuldig om leegstand te voorkomen en het rendement te maximaliseren

De effectiviteit van een verhuurinvestering wordt niet alleen afgemeten aan de beschikbaarheid van te koop staande woningen. Een ongeschikte aankoopstrategie kan snel leiden tot frequente periodes van leegstand. Om je kansen op het vinden van een huurder te maximaliseren, is het essentieel om een woning te kiezen die aansluit bij de lokale vraag. De sleutel is om een woning aan te bieden die voldoet aan de verwachtingen van diegenen die op zoek zijn naar een huurwoning. Bepaalde criteria, zoals de locatie, spelen een cruciale rol bij het behouden van een regelmatige bezetting van de flat of het huis. Zo is een woning in het stadscentrum, dicht bij voorzieningen, aantrekkelijker dan een woning die geïsoleerd ligt van openbaar vervoer of scholen.

Om leegstand te voorkomen, zijn hier een paar tips om te overwegen:

 • Richt je op grote metropolen, universiteitssteden en gemeenten met een bloeiende economie en bevolking.
 • Geef de voorkeur aan kleine oppervlaktes, van studio tot T2, die vooral populair zijn bij studenten en jonge professionals.
 • Als het gaat om seizoensverhuur, is de geografische locatie des te belangrijker.

Let op: voordat je investeert in onroerend goed voor verhuurdoeleinden, is het essentieel om inzicht te hebben in de potentiële winstgevendheid ervan. Het berekenen van de winstgevendheid van een dergelijke investering vereist een grondige analyse van de betrokken kosten, de economische factoren die een rol spelen en de verwachte inkomsten. Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen bruto- en nettorendement. Meer weten? Ontdek in detail hoe je de rendement van een huurinvestering berekent.

2. Stel een concurrerende huurprijs vast om snel een huurder te vinden

Een redelijke huurprijs biedt aanzienlijke voordelen, zowel om snel een nieuwe huurder te vinden tijdens de zoekfase als om hem te behouden als hij eenmaal is ingetrokken. De huurder zal de huur en andere verplichte kosten gemakkelijker kunnen betalen, wat hem zal motiveren om te blijven.

Het beheersen van de kosten is even belangrijk. Een onderwaardering kan leiden tot een onverwachte aanpassing, waardoor de huurder wordt blootgesteld aan een situatie waarin de totale kosten van de huur en servicekosten hoger zijn dan zijn oorspronkelijke prognoses bij het ondertekenen van het huurcontract. Als dit verschil als aanzienlijk wordt ervaren, kan de huurder overwegen te verhuizen, waardoor jij op je beurt wordt blootgesteld aan een periode van leegstand. Hoewel het bekendmaken van het bedrag aan servicekosten nieuwe huurders lijkt af te schrikken, is transparantie dus toch te verkiezen om mogelijke geschillen later te voorkomen en een duurzame vertrouwensrelatie op te bouwen.

Zorg ervoor dat je de volgende stappen neemt bij het bepalen van de huurprijs van je woning:

 • Analyseer de markt door gegevens over vergelijkbare woningen in de wijk of het geografische gebied te verzamelen en te vergelijken,
 • Inspecteer alle kenmerken van de woning die van invloed kunnen zijn op de huurprijs en identificeer eventuele speciale kenmerken,
 • Houd rekening met je persoonlijke financiële behoeften, zoals de mogelijkheid om een lening terug te betalen of de wens om de woning in te richten,
 • Vraag indien nodig de makelaar en andere verhuurders in de mede-eigendom om je te helpen bij het inschatten van de kosten en de huurprijzen die andere verhuurders in rekening brengen,
 • Controleer of de ontvangen waarde overeenkomt met de geldende regelgeving.
Goed om weten: na de zesde staatshervorming werd de huurwetgeving geregionaliseerd, waardoor de berekening van de huurindexatie per gewest kan verschillen. Daarom wordt de huurcalculator van Statbel nog steeds gebruikt om de indexering van de huurprijzen te bepalen voor huurcontracten met energielabel A, B of C (en in Brussel ook voor PEB-label D). Voor de andere gevallen worden de specifieke procedures beschreven op de webpagina’s van de betrokken gewesten.

3. Het huis renoveren en inrichten

Een essentiële regel voor het vermijden van leegstand is het behouden van de huidige huurder, die een comfortabele en aangename accommodatie nodig heeft. Een woning met slechte isolatie, frequente lekken, onvoldoende geluidsisolatie en andere terugkerende problemen kunnen huurders ontmoedigen om te blijven. Of het nu gaat om het vinden van een huurder of het behouden van een huurder, het belang van renovatie, het op peil brengen en inrichten van de woning is daarom van het grootste belang.

Hoewel sommige mensen deze ingrepen in eerste instantie misschien zien als overbodige uitgaven, kunnen ze zich op de lange termijn terugverdienen.

Bovendien helpen deze verbeteringen de waarde van het huis te verhogen als het wordt doorverkocht.

4. Een vertrouwensrelatie ontwikkelen met de huurder: een essentiële stap om leegstand te voorkomen

Zodra je woning is verhuurd, is de grootste uitdaging om de bewoners voor de lange termijn te behouden. Als verhuurder speelt je houding een doorslaggevende rol in het verminderen van het risico op leegstand. Factoren zoals onbeantwoorde oproepen, beperkte beschikbaarheid of een weigering om de woning te verbeteren, kunnen een negatieve invloed hebben op de relatie en het risico inhouden dat je huurder wordt weggejaagd.

Om een positieve relatie met je huurders te onderhouden, volgen hier enkele praktische tips:

 • Maak jezelf beschikbaar, zonder opdringerig te zijn, door hartelijke en effectieve communicatie aan te moedigen.
 • Anticipeer op onvoorziene gebeurtenissen door een jaarlijks bezoek in te plannen met instemming van de huurder, zodat je een beetje preventief onderhoud kunt uitvoeren en kunt controleren of alles soepel verloopt.
 • Wees reactief en los problemen zoals waterlekken, defecte boilers of kapotte radiatoren snel op.

5. Probeer zo snel mogelijk een huurder te vinden

Zodra je de opzegging ontvangt, moet je onmiddellijk op zoek gaan naar een nieuwe huurder. Wacht niet tot het einde van de opzegtermijn, want dat kan de leegstand verlengen. Om de effectiviteit van je zoektocht te maximaliseren en snel een huurder te vinden, kun je de volgende tips volgen:

 • Zet de advertentie uit op alle beschikbare kanalen, zoals online platforms, sociale netwerken en lokale groepen.
 • Als je al eerder foto’s van de leegstaande woning hebt gemaakt, gebruik deze dan liever dan foto’s waarop de spullen van de huurder te zien zijn. Kamers zien er op foto’s vaak ruimer uit en de inrichting is vaak netter.
 • Vermeld de vertrekdatum van de huidige huurder, aangezien de meeste mensen met een opzegtermijn van drie maanden liever snel een nieuwe woning vinden om de stress van het einde van de opzegtermijn te vermijden.
 • Plan bezoeken zo snel mogelijk en stem deze af met de huurder op basis van zijn beschikbaarheid.
 • Anticipeer op eventuele verbeterpunten die bezoekers zullen zien en geef gedetailleerde informatie over geplande reparaties voordat ze de woning betrekken. Deze voorbereiding vooraf zal het proces vergemakkelijken en de woning aantrekkelijker maken voor nieuwe huurders.

6. Een huurder vinden: het belang van goed kiezen

Een andere fundamentele stap in het vermijden van leegstand is het objectief beoordelen van de compatibiliteit van het gehuurde goed met potentiële toekomstige huurders. Dit betekent in het bijzonder dat er zo vroeg mogelijk met hen gesprekken moeten worden gevoerd om rekening te houden met een aantal aspecten:

 • Hun draagkracht, door te beoordelen of de huur kan worden gedekt door het huishoudinkomen.
 • Diensten die het dagelijks leven van huurders vergemakkelijken, zoals de nabijheid van crèches of scholen.
 • Huisdiergerelateerde behoeften, zoals de beschikbaarheid van ruimte om de hond uit te laten.
 • De verenigbaarheid van de lengte van het huurcontract met de plannen van de huurder; een student zou bijvoorbeeld een huurcontract van een jaar kunnen overwegen, terwijl een gezin misschien op zoek is naar een woning voor langere tijd.

Door deze voorbereidende gesprekken te voeren, kun je beter anticiperen op de verwachtingen van potentiële huurders, waardoor de kans op een stabiele bezetting toeneemt en ongewenste perioden van leegstand worden vermeden.

Goed om te weten: bij het kiezen van een huurder moet je er ook voor zorgen dat er een goede communicatie en vertrouwensrelatie kan worden opgebouwd, dat er een respectvolle houding wordt getoond en, niet in de laatste plaats, dat de huurder praktische vaardigheden heeft.

7. Kies voor een huurovereenkomst om het risico op leegstand te minimaliseren

Tot slot, als je een opzegbrief ontvangt, is een andere oplossing om zo snel mogelijk een huurder te vinden en leegstand te voorkomen, gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Door een huurbeheerovereenkomst met het makelaarskantoor af te sluiten, zal een adviseur niet alleen alle formaliteiten regelen die komen kijken bij het vertrek van je huurder, maar ook een nieuwe huurder vinden.

Let op: in België moeten alle makelaars erkend zijn door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) om hun beroep legaal te kunnen uitoefenen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *