De Belgische huurmarkt is booming !

Terwijl de verkoop de vastgoedmarkt al enkele jaren domineert, is de huurmarkt nu dynamischer. De Belgische huurmarkt is booming, met een stijging van bijna 18% in het aantal geregistreerde huurcontracten in maart 2023 in vergelijking met maart 2022.

De Belgische huurmarkt is booming !

Een steeds dynamischere huurmarkt

Dit jaar is knallend van start gegaan voor de Belgische huurmarkt. Terwijl de verkoop volgens de laatste barometer van de notarissen in het eerste kwartaal van 2023 met 7,1% daalde, steeg het aantal verhuringen in dezelfde periode fors. Veel makelaars delen deze mening. ERA Real Estate, het grootste makelaarsnetwerk van het land met 135 vestigingen, noteerde een stijging van de verhuur met 11%. Bij Century 21 en zijn 127 vestigingen stegen de huren met 19,6%. Het is echter Trevi (32 kantoren) dat de prijs in de wacht sleept, met een stijging van bijna 94% van het aantal verhuringen in de periode. Zelfs in het midden- en topsegment is de Belgische verhuurmarkt booming. Latour & Petit noteert een stijging van 22% op deze markt.

Deze beoordeling wordt bevestigd door de huurcontracten geregistreerd bij de FOD Financiën, die dezelfde trend volgen. Het aantal contracten steeg met 16% tussen januari 2022 en januari 2023, met 3,7% in februari en zelfs met 17,8% in maart.

Toegang tot huizenbezit wordt ingewikkelder

Er zijn verschillende factoren achter deze trend. Volgens Kim Ruysen, CEO van Trevi, hebben de stijgende vastgoedprijzen en rentetarieven sommige mensen gedwongen om langer op de huurmarkt te blijven. Bovendien heeft de energiecrisis zijn tol geëist. Huurders van wie de rekeningen vorig jaar de pan uitrezen, zijn nu op zoek naar woningen met goede energieprestaties om onaangename verrassingen te voorkomen, wat de markt een boost heeft gegeven, volgens de makelaar.

Aymeric Francqui, directeur van Latour & Petit, versterkt dit idee door erop te wijzen dat de voorwaarden voor het verkrijgen van krediet strenger zijn geworden en dat de kosten voor renovatiewerkzaamheden erg hoog zijn. Dit moedigt huurders aan om in hun huidige woning te blijven en grotere woningen te huren. Nieuwe of gerenoveerde woningen worden snel verhuurd, vooral op toplocaties waar de huren erg hoog zijn. Een nieuw studio-appartement kost nu meer dan €1.000 per maand.

Johan Krijgsman, CEO van ERA Real Estate, ziet een diepere onderliggende trend. Hij gelooft dat, naast de bevolkingsgroei, steeds meer mensen alleen wonen, wat zal zorgen voor een dynamische huurmarkt in 2023 en de jaren daarna.

Huren voordeliger dan verkopen

Volgens Century 21 zal het aantal advertenties ook aanzienlijk toenemen. Begin 2022 zette het netwerk gemiddeld 30 advertenties per maand online. Tegen het vierde kwartaal van dat jaar was dat aantal echter gestegen tot 50, en daarna bleef het stijgen tot ongeveer 100 tegen begin 2023, aldus de Belgische CEO Olivier Laporta.

Voor Laporta lijdt het geen twijfel dat “verkopen op dit moment minder lucratief is, dus kiezen eigenaars ervoor om te huren”. Bovendien gelooft hij dat de post-Covid waanzin ook heeft geleid tot een verwaarlozing van de huurmarkt, met agenten die overspoeld werden door koop/verkooptransacties. Nu de sector tot rust is gekomen, hebben makelaars meer tijd om zich te concentreren op verhuur en actief te prospecteren naar nieuwe mandaten.

Het huuraanbod wordt ook ondersteund door investeerders, die hebben kunnen profiteren van de lage rente van de afgelopen jaren om te investeren in onroerend goed. “Velen van hen kochten off-plan. De woningen werden pas eind 2022 of begin 2023 opgeleverd, waardoor het aanbod op de markt is toegenomen,” zegt Johan Krijgsman.

Denk je erover om je woning te verhuren ? Ontdek de essentiële criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je huurder !

Steeds duurdere huren

De huurprijzen stijgen sterk als gevolg van de steeds toenemende vraag. Volgens gegevens van Statbel stegen de huurprijzen in het eerste kwartaal van 2023 met 5,3% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Kim Ruysen wijst erop dat de gemiddelde huurprijs in Brussel nu meer dan €1.000 per maand bedraagt. Dit is het geval voor alle panden en locaties samen sinds september 2022. Volgens de statistieken van Federia bedraagt de gemiddelde huur in de hoofdstad zelfs €1.100 per maand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *