Externe isolatie : heb ik een bouwvergunning nodig ?

Wil je de externe isolatie van je huis uitvoeren en vraag je je af of je een bouwvergunning nodig hebt? Zoals vaak het geval is in België, is het antwoord niet eenvoudig en hangt het af van de regio waarin het te renoveren gebouw zich bevindt. In Vlaanderen en Brussel is over het algemeen een stedenbouwkundige vergunning vereist voor werken die het uitzicht van een gevel die zichtbaar is vanuit de openbare ruimte wijzigen. In Wallonië daarentegen zijn de meeste gevelrenovatiewerken vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning, behalve in bepaalde specifieke gemeenten.

Externe isolatie : heb ik een bouwvergunning nodig ?

Hoe weet je of er een bouwvergunning nodig is om externe isolatie aan je huis uit te voeren ?

Als algemene regel geldt dat je het best contact opneemt met de lokale overheid om in overeenstemming met de wet te handelen. Zo kun je de plaatselijke voorschriften kennen en te weten komen of er een bouwvergunning nodig is. In het geval van particulieren is de gemeente administratief gezien verantwoordelijk voor het afgeven van dit soort vergunningen. Indien nodig kun je ook een beroep doen op een isolatiespecialist die je kan helpen bij het aanvragen van een bouwvergunning.

Wist je dat ? Je kunt je isolatiewerken financieren met een groene lening en genieten van een voorkeurtarief !

Bouwvergunning vaak vereist voor externe isolatie in Brussel en Vlaanderen

In Brussel en Vlaanderen is een stedenbouwkundige vergunning vereist als de gevel of muur zichtbaar is vanuit de openbare ruimte. Bovendien gelden er specifieke regels voor het uitzicht van de isolatie. In het noorden van het land mag de isolatielaag bijvoorbeeld niet dikker zijn dan 26 cm. Aan de andere kant is voor alle muren die niet zichtbaar zijn vanaf de straat geen bouwvergunning nodig.

Soepeler regels in Wallonië

In Wallonië zijn de regels minder streng, aangezien er geen vergunning nodig is voor het isoleren van een gevel van buitenaf. De enige voorwaarde waaraan moet worden voldaan om van deze vrijstelling te kunnen profiteren, is het gebruik van materialen die het oorspronkelijke uiterlijk van de gevel behouden en ervoor te zorgen dat de extra dikte niet meer dan 30 cm bedraagt.

Ben je van plan je huis te verhuren nadat je isolatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd ? Ontdek hoe je je woning kunt verhuren !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *