Huiseigenaar worden in België

Huiseigenaar worden in België is een belangrijke doelstelling voor veel mensen die op zoek zijn naar stabiliteit en een langetermijninvestering. Er zijn echter een aantal stappen die komen kijken bij het kopen van een woning in België. Ontdek met De-huurwaarborg.be hoe je huiseigenaar wordt in België, de criteria voor de juiste investering en de sleutels tot het verhogen van je huurrendement!

Huiseigenaar worden in België

Je budget berekenen

Een woning kopen gaat bijna altijd gepaard met een hypotheek. Dus als je huiseigenaar wilt worden in België, is de eerste stap om je budget te berekenen. Met andere woorden, je moet berekenen hoeveel je kunt lenen, zonder het bedrag van je aanbetaling te vergeten.

Sinds 1 januari 2020 verplicht de Nationale Bank van België banken om van consumenten een voorschot te vragen voor hypothecaire leningen. Dit voorschot moet minstens :

 • 10% + aankoopkosten voor een woning van een eerste koper,
 • 20% + aankoopkosten voor een huurwoning.

Gebruik maken van de diensten van een vastgoedmakelaar

Er zijn veel voordelen verbonden aan het inschakelen van een vastgoedmakelaar om huiseigenaar te worden in België:

 • Expertise en marktkennis: makelaars hebben een grondige kennis van de lokale vastgoedmarkt. Ze kunnen je waardevolle informatie geven over buurten, marktprijzen, trends en investeringsmogelijkheden. Dankzij hun expertise kun je weloverwogen beslissingen nemen.
 • Gericht zoeken: makelaars hebben een breed netwerk van contacten en toegang tot een uitgebreide database van eigendommen. Ze kunnen gericht zoeken op basis van je specifieke criteria (budget, locatie, grootte van de woning, enz.) en je de beste opties presenteren die aan je behoeften voldoen.
 • Bespaar tijd: op zoek gaan naar een woning kan een tijdrovende klus zijn. Makelaars kunnen de zoektocht voor je uitvoeren, bezoeken organiseren en je alleen die eigendommen presenteren die aan je criteria voldoen. Zo bespaar je tijd en hoef je geen huizen te bezoeken die je niet interesseren.
 • Onderhandeling en ondersteuning: onze makelaars zijn ervaren onderhandelaars en kunnen je vertegenwoordigen in gesprekken met verkopers. Ze zijn er om je te adviseren en je te helpen de beste prijs en de beste voorwaarden voor je aankoop te krijgen. Bovendien kunnen ze je ondersteunen tijdens het hele aankoopproces, inclusief het opstellen van contracten en het afhandelen van administratieve formaliteiten.
 • Juridische bescherming: huiseigenaar worden in België gaat vaak gepaard met complexe juridische kwesties. Onze vastgoedmakelaars zijn vertrouwd met de wetten en regels die in België van kracht zijn en kunnen je begeleiden tijdens de verschillende fasen van de transactie. Hun expertise biedt je een zekere juridische bescherming en vermindert het risico op fouten of geschillen.

Opgelet! Het is belangrijk om een professionele, betrouwbare immomakelaar te kiezen die is geregistreerd bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars in België (BIV).

Huiseigenaar worden in België: tal van voordelen!

Een eigendom kopen kan twee verschillende doelen dienen: het zelf bewonen of het verhuren voor financieel gewin.

Vastgoed blijft een betrouwbare investering met een gemiddeld jaarlijks rendement tussen 3% en 6%. Als een eigendom op het juiste moment wordt gekocht of verkocht, kan het bovendien een aanzienlijke meerwaarde opleveren. Het rendement is ook aantrekkelijker dan dat van traditionele spaarproducten. Bovendien is het bezitten van onroerend goed een veilige haven voor de toekomst, of je het nu wilt verkopen voor financiële zekerheid op oudere leeftijd of wilt doorgeven als erfenis. En tot slot biedt investeren in onroerend goed aanzienlijke belastingvoordelen dankzij de aftrekbaarheid van hypothecaire leningen.

Het is belangrijk om op te merken dat de huurmarkt momenteel een kwart van de woningmarkt in België uitmaakt.

Hoe investeer je in België?

Als je huiseigenaar wilt worden in België, is het belangrijk om bepaalde strategieën te overwegen om je kansen op succes te maximaliseren:

 • Kies voor een woning van bescheiden grootte: ongeveer een kwart van de Belgen is alleenstaand en er is een duidelijk tekort aan flats of kamers op de markt. Door je op deze specifieke behoeften te richten, vergroot je je kansen om snel een huurder te vinden.
 • Geef de voorkeur aan de aankoop van nieuwe woningen: naast een garantie van tien jaar profiteer je ook van de nieuwste EPB-normen, wat een extra troef is om potentiële huurders aan te trekken en de kosten te drukken. Bovendien zullen de architectuur, stijl en verkeersstroom moderner en actueler zijn.
 • Kies een strategische locatie: kies voor een plek met een goed potentieel voor toegevoegde waarde, of het nu gaat om de nabijheid van diensten, groene ruimtes of aantrekkelijke stedelijke gebieden.
 • Zorg voor een evenwicht tussen huurrendement en toegevoegde waarde: het is essentieel om het juiste evenwicht te vinden tussen huurinkomsten en toegevoegde waarde om je voordelen te maximaliseren. Het is de moeite waard om te weten dat een traditioneel huis na vijf jaar een rendabelere investering is dan een appartement als het op doorverkoop aankomt. Dan zijn er nog vakantiewoningen en tweede huizen aan de kust en in het buitenland. Het huurrendement van een appartement is echter nog steeds hoger dan dat van een huis (3,3% tegenover 2,8%). Studentenhuisvesting en begeleid wonen komen daarna. Je moet beslissen of je wilt investeren voor huurinkomsten op lange termijn of na 5 tot 10 jaar wilt verkopen om een meerwaarde te realiseren.

Hoe kun je je huurrendement verhogen?

Als het gaat om huurrendementen, is het gebruikelijk om een nettorendement van tussen de 3% en 6% te noemen, afhankelijk van het project. Er zijn echter manieren om dit rendement te verbeteren met behulp van een paar praktische tips.

 • Kies voor een gemeubileerde huurwoning. Dit kan de kans vergroten dat je pand bewoond wordt.
 • Beperk de leegstand. De ideale situatie is om je woning continu te verhuren. Om dit te bereiken kun je overwegen om het tijdelijk om te bouwen tot een gastenverblijf of seizoensverhuur aan te bieden.
 • Verken gedeelde accommodatie. Deze optie heeft veel voordelen, zoals het delen van de huur en het verminderen van het risico op wanbetaling.
 • Indexeer je huur. Elk jaar, op de verjaardagsdatum van het contract, kun je de huur aanpassen op basis van schattingen die online of bij een makelaar beschikbaar zijn, om de huur op de juiste waarde vast te stellen.
 • Wijzig je verzekering. Je hypotheek wordt meestal geleverd met een verzekering en het kan een goed idee zijn om opnieuw te onderhandelen of deze te vervangen om betere voorwaarden te krijgen.
 • Overweeg opnieuw te onderhandelen over je lening. Afhankelijk van veranderingen in de rentetarieven die de banken aanbieden, kan het de moeite waard zijn om een nieuwe hypotheek te kopen. Het is echter belangrijk om na te denken over de extra kosten die dit met zich meebrengt en of het echt de moeite waard is.

Lees verder om te ontdekken hoe je je woning kunt verhuren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *