Onbetaalde huur verzekering

De verzekering tegen onbetaalde huur, die door zeer weinig maatschappijen in België wordt aangeboden, garandeert de verhuurder dat hij zijn huur zal ontvangen, zelfs als de huurder niet meer betaalt. Maar daar blijft het niet bij en het breidt de huurschade uit door tot 12 maanden huur te vergoeden. Het principe is dat de maatschappij een gerechtelijke procedure inleidt en u schadeloos stelt terwijl zij op het vonnis wacht.

Ontvang een vrijblijvende offerte.

Voor wie is de onbetaalde huurverzekering?

Deze verzekering is bedoeld voor alle verhuurders die hun woning willen verhuren en tegelijkertijd willen voorkomen dat een huurder zijn verplichtingen niet nakomt.

Wat zijn de dekkingsniveaus?

Er bestaan verschillende soorten verzekeringen voor verhuurders om de verplichtingen van hun huurders te waarborgen:

  • Rechtsbescherming: in dit geval wordt de huur niet voorgeschoten of terugbetaald. De rechtsbijstandverzekering dekt alle kosten in verband met de procedure voor de invordering van de huur en de eventuele uitzettingsprocedure.
  • Volledige dekking met verzekering tegen onbetaalde huur: als de huurder de huur niet meer betaalt, dekt de verzekering de kosten van gerechtelijke invordering, maar wordt tot 12 maanden huur voorgeschoten. 

Wat is de prijs van een onbetaalde huurverzekering?

Over het algemeen wordt de verzekeringspremie berekend als een percentage van de huurprijs.

In het algemeen moet u rekenen op ongeveer 5% van de huurprijs voor een uitgebreide huurverzekering, afhankelijk van de ligging van het pand en andere factoren die een rol spelen bij het “risico” en die de prijs kunnen beïnvloeden.

De rechtsbijstandsverzekering bedraagt reeds ongeveer 140 euro per jaar.

3 tips om onbetaalde huur te voorkomen

Niemand is veilig voor een gewetenloze huurder. De huurder kan zelf geconfronteerd worden met een kritieke situatie, zoals het verlies van een baan of een scheiding.

Hier zijn echter 3 tips die zeker zullen helpen om de statistieken naar beneden te halen:

  1. Als uw huurder zijn laatste huur niet betaald heeft, breng hem dan binnen de 10 dagen op de hoogte. Een minnelijke aanmaning leidt vaak tot resultaat.
  2. Vraag uw huurder bij de ondertekening van het huurcontract om al zijn contactgegevens (e-mail en gsm). Zo kunt u snel en gemakkelijk contact met hem opnemen. Een goede communicatie tussen u en uw huurder zal u in staat stellen aan te voelen of de situatie problematisch wordt en de nodige stappen te ondernemen.
  3. Vraag uw huurder om zijn bank opdracht te geven de huur elke maand op een vaste datum automatisch te betalen. Op die manier is er geen risico dat vergeten te betalen tot niet-betaling zal leiden.

Welke bedrijven bieden rechtsbescherming of onbetaalde huur?

Zoals u kunt zien, is dit type verzekering niet courant. 

De maatschappijen die rechtsbijstandverzekeringen aanbieden zijn: DAS, KORFINE, ARAG, EUROMEX

De maatschappijen die dit kunnen aanvullen met een verzekering tegen onbetaalde huur zijn AG Insurance, die een product verkoopt dat is ontwikkeld door BNP

Verzekeringsmaatschappijen
RechtsbeschermingOnbetaalde huur
DASAG Insurance
KORFINEBNP
EUROMEX