SAMENSTELLING VAN DE HUURWAARBORG
Wanneer moet de huurwaarborg worden gestort?
Is het een wettelijke verplichting om een huurwaarborg aan te vragen?
Welke zijn de manieren om de huurwaarborg te betalen?
De geblokkeerde rekening
De meeste huurders regelen hun huurwaarborg door middel van een geblokkeerde rekening. De huurder opent een rekening bij een bank en stort daarop het bedrag dat overeenkomt met de waarborgsom.
Het maximumbedrag dat kan worden geblokkeerd, verschilt naar gelang van het gewest waar het gehuurde goed zich bevindt; het bedraagt 3 maanden in Vlaanderen en 2 maanden in Brussel en Wallonië.
Het gestorte geld blijft gedurende de looptijd van de huurovereenkomst op de bankrekening staan en wordt slechts vrijgegeven op grond van een overeenkomst tussen de verhuurder en de huurder. In geval van onenigheid kan een rechterlijke beslissing de bank dwingen de rekening vrij te geven.
Veel banken bieden aan om een geblokkeerde rekening voor u te openen. U kunt ook de rekeningen van Belgische banken vergelijken op de site Geldbank.be
Verkrijging van een bankgarantie

De huurwaarborg zonder bankgarantie
Het is nu mogelijk om een soort verzekering af te sluiten die uw huurgarantie garandeert, lees meer over de online huurgarantie zonder bankgarantie
Steun voor het oprichten van een huurwaarborg
In België zijn er verschillende organisaties waarop de kandidaat-huurder een beroep kan doen.
In Brussel zijn er het Brugalfonds en het Fonds voor huisvesting. In het Waalse Gewest en in Vlaanderen is er het OCMW (Openbaar Centrum voor Sociale Actie).
Deze steun voor de vorming van een huurwaarborg is voorbehouden aan personen die niet over voldoende middelen van bestaan beschikken.