De huurwaarborg zonder bankdeposito: de nieuwe online oplossing voor het opstellen van uw huurwaarborg

Het is nu mogelijk om uw huurgarantie online vast te leggen zonder een bankstorting te hoeven doen dankzij een 100% digitaal huurgarantiecontract.

Wat is een online huurwaarborg?

U kunt nu online een huurgarantie krijgen dankzij de 100% digitale inschrijving van een huurgarantiecontract. Als de financiële maatschappij instemt met de garantstelling, stuurt zij per e-mail een huurgarantiecertificaat naar uw verhuurder. Aangezien het bedrijf het bedrag van de huurgarantie garandeert, hoeft u geen geld te blokkeren om uw huurovereenkomst te ondertekenen. In ruil daarvoor wordt u een jaarlijkse storting in rekening gebracht.

Hoeveel bedragen de jaarlijkse stortingskosten?

De borgsom staat in verhouding tot het bedrag van de huurgarantie die wordt gegarandeerd. Gemiddeld bedragen deze kosten 6% van het bedrag van uw huurgarantie. Als de huurgarantie voor uw toekomstige woning 2.000 euro bedraagt, moet u dus 120 euro aan jaarlijkse waarborgkosten betalen zodat de maatschappij uw solvabiliteit aan de verhuurder kan garanderen.

Let op: u kunt uw huurcontract te allen tijde opzeggen door het bedrag van uw huurwaarborg te blokkeren bij een bank en het akkoord van uw verhuurder te verkrijgen.

Hoeveel bedraagt een online huurwaarborg zonder bankdeposito?

Het afsluiten van een online huurwaarborgcontract verandert niets aan de wetgeving betreffende het bedrag van de huurwaarborg in België. Het maximaal toegestane bedrag voor een huurwaarborg wordt bepaald door de huurwet en de huisvestingscode van de drie Belgische administratieve regio’s. In de meeste gevallen zal de verhuurder u vragen 2 tot 3 maanden huur te betalen voor de huurgarantie.

Hoe lang duurt het om online een huurwaarborg te krijgen?

De huurwaarborg moet worden vastgesteld voordat het huurcontract voor de huur van een woning wordt ondertekend. De ondertekening van de huurovereenkomst door beide partijen kan namelijk pas plaatsvinden na ontvangst van het certificaat van huurgarantie (opgesteld door de bankinstelling of een andere instelling die belast is met het certificeren van de totstandkoming van de garantie door de huurder) en de voltooiing van de inventaris van de inrichting bij binnenkomst.

Bij een online huurgarantiecontract wordt dit certificaat onmiddellijk na aanvaarding van de aanvraag van de huurder afgegeven. De tijd die nodig is om een dergelijke huurgarantie te verkrijgen is dan ook vaak slechts enkele uren. Bovendien wordt het rechtstreeks naar de eigenaar van het gehuurde pand gestuurd.