Vrijgave van de huurwaarborg

De vrijgave van de huurwaarborg is geregeld. Geen van de partijen mag verklaren de begunstigde van het geblokkeerde bedrag te zijn zonder schriftelijke overeenkomst tussen de partijen of rechterlijke beslissing. De huurwaarborg wordt ten vroegste vrijgegeven op het einde van de huurovereenkomst.
De vrijgave van de huurwaarborg kan 2 vormen aannemen, afhankelijk van het feit of de verhuurder en de huurder het eens zijn of niet. Indien de waarborg echter is gestort onder een wettelijk aanvaarde vorm van huurwaarborg, hebt u een schriftelijke overeenkomst tussen de partijen of een rechterlijke beslissing nodig.

Vrijgave van de huurwaarborg in onderling overleg

Dit is duidelijk de vorm van terug betaling dat iedereen wil. Een goede overeenkomst tussen de partijen die vervolgens door de verhuurder en de huurder moet worden ondertekend.

In de praktijk

De afspraak om de huurwaarborg vrij te geven kan pas aan het einde van de huurovereenkomst worden gemaakt, aangezien het logisch is om aan het einde van de huurovereenkomst de inventaris van de inboedel op te maken en eventuele huurlastenafrekeningen vooraf te doen. De partijen ondertekenen samen een document waarin de formaliteiten voor de vrijgave van de huurwaarborg worden vastgelegd. In dit document wordt aan de bank meegedeeld hoe de waarborg moet worden vrijgegeven:

  • een betaling van het volledige saldo aan de huurder. Dit houdt in dat er geen schade was aan het gehuurde goed en geen financiële achterstand aan de verhuurder
  • een betaling van het totale saldo aan de verhuurder. Indien bij de eindafrekening het door de huurder verschuldigde bedrag hoger is dan het op de huurwaarborg beschikbare bedrag, zal de huurder het verschil aan de verhuurder moeten betalen.
  • Indien het aan de verhuurder verschuldigde bedrag lager is dan het saldo van de waarborgsom, zal de bank opdracht krijgen het aan de verhuurder verschuldigde gedeelte uit te betalen en het saldo aan de huurder.
 

Standaarddocument voor het vrijgeven van een huurwaarborg

Elke bank heeft over het algemeen haar eigen model. Ze lijken echter allemaal op elkaar. Hieronder vindt u een link naar de modelformulieren die online beschikbaar zijn voor het vrijgeven van de huurwaarborg.

Waarvoor kunnen de vrijgekomen bedragen worden gebruikt?

Zoals uit het schema hiernaast duidelijk wordt, kan de huurwaarborg in de volgende gevallen geheel of gedeeltelijk aan de verhuurder worden vrijgegeven:

  • Er is schade aan het onroerend goed, die gewoonlijk door een deskundige wordt vastgesteld bij de plaatsbeschrijving.

  • De huurder heeft niet al zijn huur en/of lasten betaald.

  • Andere schadeloosstellingen zijn verschuldigd aan de verhuurder, bijvoorbeeld een schadeloosstelling wegens vroegtijdige beëindiging van de huurovereenkomst.

Vrijgave van de huurwaarborg na een rechterlijke beslissing

Indien de partijen het niet eens worden: de benadeelde partij kan een verzoekschrift indienen bij de vrederechter. Hij of zij vraagt de vrijgave van de huurwaarborg ten gunste van hem of haar. Alvorens de procedure voor de vrederechter in te leiden, vordert u de in vrijheidstelling van de tegenpartij door hem een ingebrekestelling per aangetekende post te zenden. Als hij niet reageert, ga dan naar de rechter. De rechter zal een uitvoerbaar bij voorraad vonnis wijzen, waardoor het bedrag kan worden vrijgegeven.

Als de andere partij niet reageert op de ingebrekestelling, neem dan gerechtelijke stappen

Om de vrijgave van de huurwaarborg langs gerechtelijke weg te vragen, volgt hier de procedure in een paar stappen:

  1. Verzamel de volgende documenten:
    1. De huurovereenkomst en het bewijs van registratie
    2. Kopie van samengesteld borgsom
    3. de plaatsbeschrijving  indien er een is
    4. alle correspondentie in verband met het einde van de huurperiode
    5. Als u de huurder bent, moet u bij de aanvraag een bewijs van verblijf van de verhuurder voegen dat minder dan 15 dagen oud is. U kunt dit opvragen bij de plaatselijke autoriteit van de woonplaats van de verhuurder.
  2. Tenzij de huurovereenkomst in een arbitragebeding voorziet, zoekt u de bevoegde rechtbank door de postcode van het gehuurde goed te vermelden op de site van de territoriale bevoegdheid. U moet rekening houden met de gegevens voor de vrederechter, de kwestie van de huur van de hoofdverblijfplaats is hun bevoegdheid.
  3. Stuur uw aanvraag, u kunt de griffie vragen om u een model te sturen
  4. De rechter zal de partijen oproepen voor een openbare zitting en de argumenten van elke partij aanhoren
  5. De rechter zal een beslissing nemen en aangeven wie van de huurwaarborg zal profiteren
  6. De begunstigde kan het vonnis aan de bank voorleggen om de tenuitvoerlegging van het vonnis af te dwingen en de bank te vragen de huurwaarborg vrij te geven.